Solceller

solcell_1

Har dubbla förbrukarbatterier men ändå så klarar den inte att man är ute mer än 3-4 nätter, (främst är det kylen som drar ström), utan att behöva ladda batterierna, då har man dessutom kört batterierna i botten vilket inte är det bästa om man har vanliga fritidsbatterier. Förbrukningsbatterier skall man helst använda typen “deep-cycle” som finns i lite olika varianter, allt beroende på vad man är beredd att betala för.

Tanken med solceller är ju att kunna “fylla på” batterierna när man tänker vara ute flera nätter främst i naturhamnar. Då vill man gärna fylla på med så mycket det bara går och därför så satsade jag på ett flexibelt system där jag flyttar solcellspanelen så den kan ladda  maximalt. Resultatet blev riktigt bra, inga problem att vara ute flera nätter.

Kostnaden för detta blev ca 4000:-

Solpanelen är en tunn variant på 50W med bästa tänkta laddningsförmåga och kostande 2300:- 

Laddningsregulatorn kostade 1000:-

Display kostade 500:-

Kablar 400:-

Solcell placerad på toppen.

solcell_1

Solcell placerad på sidan

solcell_2

Solcell akterut

solcell_3

När solen gått ned så kan man flytta den så den får morgonsol.

solcell_4

Har kompletterat med en 18W liten permanent monterad solcell. Ser till att batterierna alltid är laddade.

Extra 50W solpanel monterad bakom frontluckan, monterade bort dom 2 små korta grabbräckerna, som jag aldrig använt i alla fall. Drog elen genom ett av dom skruvhålen och tätade med sikflex.

Väldigt tydligt syns det på denna display att det lönar sig att flytta panelen för att optimera laddningen, kan skilja mer än 1 ampere. Här laddar den med hela 3.3 ampere, Har inte monterat denna ännu utan fått ligga löst så länge. Klart värt att ha en display för att se vilken skillnad det blir när man flyttar panelen samt hur moln påverkar laddningen.

solcell_5

Bytt ovan panel mot en som även mäter all förbrukning.

Solcellspanelen går till en så kallad MPPT laddningsregulator som ser till att maximera laddningen samt att man inte överladdar batterierna. Denna är sedan kopplad till batteriet som skall laddas upp.

solcell_6

Kablarna som kopplas till solcellspanelen ligger i tampboxen i aktern när den inte används.

solcell_7